چاپ افست
نوعی از چاپ که نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه (سیلندر) گردان برمیگرداند و سپس آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ میکنند. ماشین معمولی چاپ افست دارای سه استوانه است. در چاپ افست نخست آنچه را که باید چاپ شود بر روی صفحهای فلزی به نام زینک منتقل میکنند، سپس این صفحه را با مواد شیمیایی طوری حساس میکنند که فقط نوشتهها و تصاویر آن، مرکب چاپ را به خود میگیرد. زینک را به دور نخستین استوانه میپیچند؛ طرح آن بر اثر فشار روی پوشش لاستیکی استوانه دوم برمی گردد. کاغذ سفید که به صورت متوالی به دور استوانه سوم میپیچد مطالب را از روی پوشش لاستیکی استوانه دوم میگیرد.
علم شیمی نقش مهمی در چاپ افست دارد، چاپ افست تقابل بین آب و مرکب است که بر روی سطح پلیت که صفحه ای از جنس آلومینیوم میباشد صورت میپذیرد که اصطلاحاً در چاپ افست به این صفحه زینک گفته میشود
سایز چاپ در دستگاه های چاپ افست
هر کدام از دستگاه های چاپ افست دارای سایزهای مختلف چاپ میباشد که این سایزهای عبارتند از: ۲۵در۳۵ ، ۳۵در۵۰ ، ۵۰در۷۰ ، 100در70 و ۱۰۰در۱۴۰ که هر کدام از این سایزها با دستگاه مربوط به خود چاپ میشود که اسم این دستگاه های افست عباراتند از دستگاه نیم ورقی ، یک و نیم ورقی ، دو ورقی ، سه ورقی ، چهار و نیم ورقی ، شش ورقی و نه ورقی
مزایای چاپ افست
از مزایای چاپ افست میتوان به سرعت کار و دقت ماشین اشاره کرد که باعث میشود کارهای چاپی با سرعت و سفارش شما در تیراژهای بالا انجام شود. در این روش، آب و مرکب در تقابل با یکدیگر قرار میگیرند. دستگاه چاپ افست قابلیت چاپ متون و تصاویر را با بهتریت کیفیت دارد که این کار با انطباق سیلندر لاستیکی با بافت سطح چاپ انجام میشود و به دلیل عدم تماس مستقیم بین صفحه فلزی زینک و سطح چاپ، این دستگاه مدت عمر طولانی تری نسبت به سایر دستگاههای چاپ دارد.
- میتوان از انواع متنوعی از کاغذها برای چاپ استفاده کرد.
- امکان چاپ با تیراژ بالا و هزینه پایین وجود دارد.
- کیفیت چاپ بسیار بالا است.
- در این روش، علاوه بر سیستم ۴ رنگ (CMYK) میتوان از رنگهای ساخته شدهی دیگری هم استفاده کرد.
نحوه کار چاپ افست
تکنولوژی چاپ افست تا حدودی پیچیده می باشد. در این ماشین برای چاپ هر رنگ بر روی کاغذ از سه استوانه ی اصلی استفاده میشود. به دور غلطک اول صفحه ای فلزی از جنس آلومینیوم که به آن پلیت یا زینک میگوید پیچیده می شود. این صفحه ی فلزی قبلاً در واحد پیش از چاپ موسوم به لیتوگرافی ساخته شده است. در لیتوگرافی فایلی که برای چاپ ارسال شده است به چهار رنگ تشکیل دهنده ی آن (CMYK) تقسیم می شود و این رنگ ها بر روی سطح ورقه ی آلومینیومی چاپ میشود. جنس سطح زینک به گونه ایست که به هیچ عنوان مرکب را به خود جذب نمی کند اما آب را به خود جذب می کند. جنس بخش پلیمری دقیقاً برعکس عمل می کند یعنی مرکب را جذب کرده و آب را به خود جذب نمی کند. غلطک زینک بسته به تصویری که با مواد پلیمری بر سطح آن نقش بسته مرکب را از غلطک جذب می کند و در سایر بخش ها فقط مرطوب می شود. سپس این رنگ جذب شده را به غلطک پایینی که از جنس لاستیک می باشد منتقل می کند این غلطک هم بر روی کاغذ می چرخد و مرکب را به سطح کاغذ منتقل می کند. غلطک زیرین وظیفه ی فشار دادن کاغذ به غلطک لاستیکی را بر عهده دارد.
فرآیند چاپ افست
فرآیند کار چاپ افست بدین صورت است که ابتدا در بخش لیتوگرافی، براساس طرح اولیه، صفحاتی از جنس آلومینیوم در قالب زینک (پلیت) ساخته میشود. با توجه به اینکه در این روش چاپی از سیستم رنگی CMYK استفاده میشود به طور معمول برای طرحها چهار زینک مجزا برای هر رنگ ساخته می شود. البته در برخی موارد یک زینک دیگر برای ترکیب رنگ خاص دستی نیز تهیه میگردد.
پس از تهیه هر کدام از این زینکها میبایست آنها را جداگانه در قسمت برجهای رنگی دستگاه چاپ قرار داد. در این حالت هر زینک از یکی از چهار رنگ CMYK تغذیه میکند. با عبور کاغذ از رولهای آغشته به رنگ در هر قسمت، رنگ مربوطه و متناسب با درصدهای رنگی طرح اولیه بر روی کاغذ منتقل میگردد تا در آخرین قسمت تصویر نهایی حاصل شود.
تعداد رنگ دستگاه های افست
دستگاه ها معمولا بصورت تک رنگ، دوررنگ ، چهاررنگ ، پنج رنگ ، شش رنگ ، هشت رنگ و … که شرکتهای سازنده براساس نیاز شما می تواند تعداد رنگهای آنها را نیز بیشتر بکند.
در چاپ افست هر رنگ به بطور جدا گانه بر روی کاغذ چاپ میشود و در نهایت عمل ترکیب رنگ بر روی کاغذ صورت میگیرد.برخی از دستگاه های چاپ افست دارای یک ستون (برج) رنگ هستند یعنی در هر بار مکش کاغذ فقط می توانند یک رنگ را روی کاغذ چاپ کنند. اما بطور کلی برای چاپ کارهای تمام رنگی از ماشین های چاپ چهار رنگ اصلی مورد استفاده قرار می گیرد. یعنی به اصطلاح دارای چهار برج رنگی می باشد که می تواند طیف وسعی از رنگ ها را بر روی کاغذ چاپ کند. که هر برج رنگ توانایی چاپ یک رنگ از چهار رنگ اصلی را داراست.
به این چهار رنگ به اصطلاح CMYK گفته می شود. این حروف اختصار نام چهار رنگ اصلی به زبان آلمانی است، که با استفاده از این چهار رنگ همه رنگ ها ساخته می شوند که این رنگ ها شامل چهار رنگ فیروزه ای یا سایان (Cyan) ارغوانی یا مجنتا (Magenta) رنگ زرد یا یلو (Yellow) و رنگ سیاه یا کلید (Black or key) می باشد.
آیا این پست برای شما مفید بود؟
لطفا برای رای دادن روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 4.6 / 5. تعداد آرا: 9
لطفا اولین رای را بدهید!
4 دیدگاه در “چاپ افست”
بسیار عالی و آموزنده بود .
آیا در چاپ افست می توان نوع ترام گذاری را انتخاب کرد ؟
بسیارخرسندم که بااین نوع چاپ آشنا شدم
عالی