چاپ گراور چیست ؟
تاریخ چاپ گراوور به سال 1300 میلادی، دوره رنسانس و کار هنرمندان ایتالیایی در آن زمان باز می گردد. اما مخترع چاپ پیشرفته گراور کارل کلیف هست که کارش را با اسید کاری گراوور حساس به نور و عکاسی شده در سال 1875 شروع کرد و سرانجام در سال 1879 روش هلیوگرافی خودش را تکمیل و آن را در انجمن عکاسان وین معرفی کرد. بزرگترین و انقلابی ترین شرکت او تبدیل چاپ گود از روی گراوور مسطح به چاپ از روی سیلندر بود. هلیوگراوور یا همان روتوگراوور سیستم چاپ گود است با کیفیتی بسیار نزدیک به چاپ افست البته مراحل آماده سازی این نوع چاپ که اسید کاری و حکاکی سیلندر است بسیارگران تر از چاپ افست و فلکسو است و با سیلندرهای تهیه شده می توان تیراژهای میلیونی را چاپ کرده کاربرد این روش بیشتر برای بسته بندی مواد غذایی، کاغذ دیواری، انواع سطوح پلی اتیلنی است. از بزرگترین تولید کنندگان دستگاه های گراوور می توان به شرکت های مولر مارتینی و TBT اشاره کرد .
۱- سیستم چاپ گراور از جمله روش های چاپ گود است. روشی مناسب برای چاپ با کیفیت بسیار بالا که قادر است تصاویری با سایه روشن های به هم پیوسته درست همانطور که در یک تصویر عکاسی شده دیده می شود را به وجود آورد.
۲- در روش صنعتی گراور رول موسوم به روتو گراور از سیلندر های فلزی ( از جنس مس ) استفاده می کنند که تصاویر بصورت حفره های ذره بینی ( و البته معکوس ) بر روی آنها گود شده اند.
۳- این سیلندر ها با استفاده از روش های آنالوگ ( مکانیکی ، شیمیایی و فتو شیمیایی) یا روش های دیجیتالی گود شده و ساخته می شوند.
محاسن چاپ گراور
- کیفیت بالا
- سرعت بالا
- قابلیت چاپ نزدیک به تصاویر سایه روشن پیوسته
- رنگ سیاه پرمایه
- قابلیت چاپ حتی بر روی سطوح چاپ با کیفیت پایین
- صرقه اقتصادی بالا در چاپ های با تیراژ بالا
- سرعت بالای چاپ بعد از فرآیند آماده سازی سیلندر
چاپ هلیوگراور و چاپ گود
سیستم چاپ هلیوگراور و یا چاپ گود یکى از بهترین سیستم هاى چاپ در دنیا محسوب مى شود. هلیوگراور (چاپ گود) عبارت است از: سیلندرهایى که طرح مورد نظر بر روى آن، به وسیله ماشین هاى لیزرى یا به وسیله شیمیایى به صورت گود ساخته مى شود. در عمل چاپ حفره ها و گودى هاى روى سیلندر پر از مرکب مى گردد و سطح سیلندر به وسیله تیغه دکتر بلید پاک و بعداً عمل چاپ انجام مى شود.
به عبارات دیگر چاپ گود یا روتوگراور (گونهای از چاپهای برجسته) روش چاپ است که در آن شکل بخش تحویل رنگ جسم چاپکننده گود است. در ابتدا تمامی سطح غلطک چاپ به رنگ آغشته شده و سپس با افزاری چون کاردک رنگهای مازاد زدوده میشوند، بهطوریکه رنگ در گودیها، جهت تحویل به سطح چاپ شونده بجا میماند. چاپ با فشار بسیار زیاد غلطک به روی جنس مورد چاپ انجام میپذیرد. غلطکها روکشی دائم یا موقت، اغلب از جنس مس دارند و طرح چاپ (تفکیک شده به رنگهای مورد لزوم) با روشهای شیمیایی یا مکانیکی بروی این قشر مس کنده کاری یا به اصطلاح گراور سازی میشود.
محصولات این روش چاپ عبارتند از انواع نایلونهای بستهبندی و کیسه سازی، مقوای بستهبندی (مثل تتراپاک و غیره)، اسکناس، اوراق بهادار و اغلب مجلهها با تیراژ بالا.
آماده سازى چاپ گود که تکامل همان کنده کارى روى فلز است امروزه بسیار پیشرفت کرده است. شاید مؤثرترین پىشرفت هاى تکنولوژى پیش از چاپ در روش چاپ هلیوگراور به وقوع پیوسته باشد. چون امروزه مجموع اسکنر و کامپىوتر، اطلاعات مربوط به تفکیک رنگ و صفحه لى آت شده، توسط لیزر روى سیلندر کپى مى شود و سیلندر رنگ هاى مختلف، بدون کمترین خطا از این طریق ساخته مى شود.
مراحل چاپ هلیو گراور
۱ – فرو رفتن سیلندر به داخل مخزن مرکب دستگاه و چرخیدن آن درون مخزن و پر شدن حفره ها با مرکب روان و رقیق.
۲ – تماس سطح سیلندر با یک تیغه استیلی به نام تیغه داکتر بلید و گرفته شدن مرکب اضافی سطح سیلندر و باقی ماندن مرکب درون حفره ها.
۳ – قرار گرفتن سطح چاپ شونده بین سیلندر گراور و سیلندر فشار دهنده دستگاه و انتقال مستقیم مرکب از دورن حفره ها بر روی سطح چاپ شونده .
- با توجه به ضخامت و غلظت پایین مرکب منتقل شده بر روی سطح چاپ شونده رنگ مایه های بدست آمده در چاپ گراور با رنگ مایه های دیگر روش های چاپی متفاوت است. بنابراین به جای استفاده از مرکب های سایان، ماژنتا ، زرد و مشکی (CMYK) معمول از مرکب های قرمز ، آبی و زرد و مشکی در آن استفاده می کنند.
- در مجموع استانداردهای مشخصی برای استفاده از انواع مرکب و اندازه حروف چاپی برای چاپ سطوح مختلف چاپی وجود دارند.
- روش گراور یک روش مستقیم ( direct) چاپی است ( یعنی تصاویر به صورت مستقیم از روی سیلندر به روی سطح چاپ شونده منتقل می شوند) به همین دلیل در دستگاه های روتو گراور نیازی به استفاده از روش های کنترل مخزن مرکب نیست پس می توان کیفیت را در این روش به خوبی کنترل کرد و سرعت چاپ را بالا برد. در برخی موارد سرعت چاپ دستگاه می تواند به حدودا ۹۰۰ متر در دقیقه برسد.
موارد استفاده از چاپ هلیو گراور
الف ) در حالت رول :
انواع بسته بندی ، و چاپ جعبه و مجلات و برچسب ها با کیفیت بالا. مناسب برای چاپ مجلات و چاپ کاتالوگ و چاپ با تیراژ بسیار بالا ( مانند مجله نشنال جئو گرافیک ) ، لفاف های بسته بندی دیوار پوش و کف پوش ها ، پرده های زینتی ، فیلم های چند لایه پلیمری و کلا سطوح با عرض بالا.
ب ) در حالت ورقی :
مناسب برای کارهای با تیراژ محدود و کیفیت بالا همچون انواع اوراق بهادار مثل تمبر ، اوراق سهام و برخی اوراق تبلیغاتی. حفره های گود : اثر چاپی در روش گراور با انتقال مرکب از درون حفره هایی است که بر روی سیلندرهای مسی حک شده اند. این حفره ها شکل های مختلفی دارند ( مربع ، دایره ، بیضی) .
آیا این پست برای شما مفید بود؟
لطفا برای رای دادن روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 2
لطفا اولین رای را بدهید!
2 دیدگاه در “چاپ گود یا هلیوگراور یا چاپ گراور چیست ؟”
آیا استفاده طولانی مدت از سیلندر های چاپ گراوور باعث آسیب دیدن آن ها می شود ؟
و اگر جواب بله هست هر چند وقت یکبار نیاز به تعمیر و یا تعویض سیلندر هست ؟
هزینه تولید سیلندر های چاپ گراوور چقدر هست ؟